آیت الله العظمی مظاهری پاسخ می دهند
فدک چه بود و حضرت زهرا(سلام الله علیها) چگونه مالک آن شد
ویرایش عکس آذرماه 98
فدک منطقهای واگذار شده از سوی خداوند متعال به حضرت رسول (ص) بوده است که در قرآن و روایات به اینگونه موارد «فیء» گفته شده و در تحت مالکیّت نبّی مکرّم بوده است و آن حضرت به امر خداوند سبحان، آن را به حضرت زهرا (سلام الله علیها)واگذار فرمودهاند و چنانکه از روایات استفاده میشود، این واگذاری بهخاطر حقّی بوده است که حضرت خدیجه (سلام الله علیها) به اسلام عزیز داشتهاند.
به گزارش راسخون به نقل از خبرگزاری حوزه، به مناسبت ایام فاطمیه بخشی ازپرسش ها وپاسخ های آیت الله العظمی مظاهری درخصوص حضرت صدیقه طاهره که درکتاب «اندیشه های ناب» به چاپ رسیده را منتشرمی کند.
*- چرا به حضرت زهرا (س)بضعةالنّبی (پارة تن رسول الله (ص) میگویند؟
این مطلب، اخذ شده از روایاتی است که از نبّی مکّرم نقل شده است. و حکایت از شدّت تعلّق آن حضرت به وجود مقدّس حضرت زهرا (س)دارد، زیرا نسل مبارک پیامبر اکرم ، یعنی وجود مبارک ائمّة اطهار( از ناحیة مقدّسة حضرت زهرا& است.
*- معنای حقیقی کلام نبیّ اکرم که خطاب به حضرت زهرا(س) میفرمودند: «فِداها اَبوها» چیست؟ آیا صرفاً یک بیان عاطفی است یا حقیقتی بالاتر از آن؟
اینگونه عبارتها ـ که در زیارات مختلف نیز نسبت به حضرات معصومین(، به طور مکرّر آمده است، مانند «بِأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی»، یا «بِأَبِی أَنْتُمْ وَ أُمِّی وَ نَفْسِی وَ أَهْلِی وَ مَالِی وَ أُسْرَتِی» که در زیارت عاشورا و زیارت جامعة کبیره وارد شده است ـ کنایه از شدّت محبّتی است که معلول شناخت حقیقت و درک شأن و شخصیّت آن حضرات بوده است و کنایه از اینکه اگر همه چیز فدای آن حقایق قدسی و آن عظمتهای معنوی و آن شخصیّتهای الهی گردد، بهجا و شایسته است؛ بنابر این تعبیر «فِداهَا أبوها» که پیامبر اکرم خطاب به حضرت زهرا(س) میفرمودند و نیز تعبیرهای مشابه به آن، که به صورت مکرّر بیان فرمودهاند، معلول شناخت ایشان از مقام رفیع و قدسی حضرت فاطمة زهرا(س) است.
* سخن نبیِّ اکرم که میفرمایند: «وقتی مشتاق بوی بهشت میشوم، فاطمه را میبویم» به چه معنایی است؟
اگر چه همة اهل بیت( رایحة طیّبة سبحانی دارند و منوّر به نور مقدّس الهی هستند، لکن حضرت زهرا&، مظهر لطافت تامّ و نور اتمّ الهی هستند. و چنانکه پیش از این نیز گفتیم، منشأ و سرچشمة وجودی آن حضرت، بنـا بر روایات اهل بیـت(، از بـهشت خـداوند تعالی بوده است. و آن حضرت، یک موجود قدسی و ملکوتی بودهاند که به شکل انسان در این عالم، ظاهر و بارز شده است .
*- در جریان مهاجرت پیامبر(ص) به مدینه، حضرت زهرا(س) چگونه مهاجرت کردند و همراه با چه کسانی به مدینه رفتند؟
عدّهای و از جمله حضرت زهرا(سلام الله علیها)، به سرپرستی امیرالمؤمنین مهاجرت کردند .
*- فدک چه بوده است و حضرت زهرا(سلام الله علیها) چگونه مالک آن شده بودند؟
فدک منطقهای واگذار شده از سوی خداوند متعال به حضرت رسول بوده است که در قرآن و روایات به اینگونه موارد «فیء» گفته شده و در تحت مالکیّت نبّی مکرّم بوده است و آن حضرت به امر خداوند سبحان، آن را به حضرت زهرا(س)واگذار فرمودهاند و چنانکه از روایات استفاده میشود، این واگذاری بهخاطر حقّی بوده است که حضرت خدیجه(س) به اسلام عزیز داشتهاند .
*- تظلّم خواهی اهل بیت(ع) در مورد فدک به خاطر چه بود؟ آیا دفاع از مال شخصی بوده یا دفاع از مال امّت؟
اوّلاً دفاع از مال واجب است؛ به ویژه آنکه قصد تقویت اسلام را با آن مال داشته باشند .لکن آنچه را باید توجّه داشت، نکتة دوّم است و آن اینکه غصب فدک، بهعنوان اینکه بیتالمال است و یا بهبهانة اینکه پیامبر از خود ارث، باقی نمیگذارد، یک بدعت تاریخی و یک ظلم بزرگ بود که ایستادگی در مقابل بدعت و ظلم از واجبات بزرگ در اسلام است و اهلبیت( در مقابل این بدعت و ظلم ایستادگی فرمودند.
*- علّت دشمنی برخی از زنان پیامبر با حضرت زهرا(س) و امیرالمومنین چه بوده است؟
اینگونه دشمنیها از صفات رذیله، بهویژه رذیلت بزرگ حسد سرچشمه میگیرد.
/2759/
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}